Ασφαλέστερη θέση για να κοιμηθεί το βρέφος

Ασφαλέστερη θέση για να κοιμηθεί το βρέφος

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα  υγιή βρέφη να τοποθετούνται για ύπνο με την  πλάτη τους σε επίπεδη επιφάνεια,δηλαδή σε ύπτια θέση (ανάσκελα) καθώς αυτή είναι η ασφαλέστερη θέση για κοιμηθεί ένα βρέφος .  Βάζοντας το μωρό σας να κοιμηθεί ανάσκελα  μειώνει την πιθανότητα του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου ( SIDS ) , το οποίο είναι υπεύθυνο για τους περισσότερους θανάτους παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες από  οποιαδήποτε άλλη αιτία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής . Η ακριβής αιτία για το σύνδρομο  αυτό δεν είναι βέβαιη , αλλά έχει παρατηρηθεί ότι σχετίζεται και με την θέση του ύπνου.Φωτογραφία του χρήστη Παιδιατρικό Ιατρείο & Νεογνολογικό Ιατρείο: Δρ.Κατσαφάδου Αλεξάνδρα PhD,MSc.
 Η Ακαδημία συνιστά ότι όλα τα βρέφη να τοποθετούνται για ύπνο σε ύπτια θέση .

Μερικοί γιατροί πίστευαν ότι ο ύπνος στο πλάι μπορεί να είναι μια λογική εναλλακτική λύση, αλλά τα πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι ο ύπνος στο πλάι  θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται για λόγους ασφαλείας.

Η σύσταση για ύπτια θέση κατά τον ύπνο του  μωρό ισχύει για όλο τον πρώτο χρόνο  ζωής . Ωστόσο , είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών , όταν η συχνότητα εμφάνισης του SIDS είναι η υψηλότερη .

Συγκεκριμένα συνιστώνται τα ακόλουθα:

1. Εκτός από  το να κοιμάται το μωρό σας ανάσκελα , είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγεται η τοποθέτηση του σε μαλακή, πορώδεις επιφάνειες, μαλακό στρώμα, μαξιλάρια , παπλώματα   γιατί μπορεί να δημιουργήσουν βαθουλώματα και  μπορεί να αποφράξουν  τους αεραγωγούς.

2.  Κρατήστε μακρυά όλα τα μαλακά παιχνίδια και τα χνουδωτά ζώα από την κούνια του παιδιού σας σε όλη την παιδική ηλικία .

3. Κρατήστε άνετη τη θερμοκρασία στο δωμάτιο του μωρού σας και να μην το τοποθετείτε κοντά στο κλιματισμό ή σε αερόθερμα ,σε  ανοιχτά παράθυρα ή άλλες πηγές θερμότητας .

4. Χρησιμοποίηστε ρούχα ύπνου ( όπως ένα φορμάκι  μονοκόμματο ).

5. Οι πιπίλες μπορούν  να μειώσουν τον κίνδυνο του SIDS . Ωστόσο , εάν το μωρό σας δεν θέλει την πιπίλα ή αν του πέσει από το στόμα , μην το πιέζετε. Εάν θηλάζετε , περιμένετε μέχρι να εδραιωθεί καλά ο θηλασμός , συνήθως στις τρεις ή τέσσερις εβδομάδες , πριν από τη χρήση της πιπίλας .

6. Το βρέφος πρέπει να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του. Με αυτό το τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου κατά 50%.

7. Απαγορεύεται να κοιμούνται τα βρέφη στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς. Η πρακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει στο να καταπλακώσει ένα γονιός με το σώμα του, το μωρό.
Από το 1992 , όταν η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής άρχισε να συνιστά την ύπτια  θέση για τον ύπνου του μωρού και  ο ετήσιος ρυθμός SIDS έχει μειωθεί περισσότερο από 50% .

Facebook