ΕΜΒΟΛΙΑ: Η Αλήθεια, η εμπειρία και οι ψευδείς φόβοι από το Διαδίκτυο

ΕΜΒΟΛΙΑ: Η Αλήθεια, η εμπειρία και οι ψευδείς φόβοι από το Διαδίκτυο

Μετά απο 15 χρόνια ενασχόλησης με την παιδιατρική, από οταν ξεκίνησα την ειδικότητα, αλλά και από την εμπειρία που έχουν μοιραστεί μαζί μου παιδίατροι με πάνω από 30 χρόνια πείρα στα μεγάλα Παιδιατρικά Νοσοκομεία των Αθηνών, μπορώ με σιγουριά να πω ότι ποτέ δεν έχω δει και δεν έχω ακούσει σοβαρές επιπλοκές που να έχουν άμεση σχέση με τα εμβόλια.


Οι παιδίατροι δεν ανησυχούν πια ότι η εξέταση με το ξυλάκι στο στόμα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα εξαιτίας της επιγλωτίτιδας που προκαλλεί ο αιμόφιλος της γρίπης. Τώρα σχεδόν ποτέ δεν περνάει από το μυαλό μου η επιγλωτίτιδα γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί με το εμβόλιο κατά του αιμόφιλου της γρίπης. Είδα μια φόρα ένα παιδί με επιγλωτιτίδα, και δεν θέλω να το ξαναδώ … ήταν ανεμβολίαστο!

Υπάρχουν παιδιά κωφά, τυφλά από μηνιγγίτιδα, με μόνιμες αναπηρίες από μηνιγγίτιδα, παιδιά που πέθαναν από την νόσο, και δεν θέλω να το ξαναδώ …

Δεν έχω δει ποτέ μια σοβαρή επιπλοκή από το εμβόλιο έναντι της ιλαράς, της ερυθράς, αντιθέτως έχω δει εγκεφαλίτιδα από ιλαρά σε ανεμβολίαστο κοριτσάκι, και πάλι δεν θέλω να το ξαναδώ …
Η γιαγιά μου συνήθιζε να μου λέει για τα τρομερά καλοκαίρια που ήταν τρομερά λόγω της πολιομυελίτιδας που ονομάζεται και παιδική παράλυση. Συχνά οι επιδημίες πολιομυελίτιδας γίνονταν κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Δεν θέλω να ξέρω από πρώτο χέρι…

Αυτές οι επιδημίες, που άφησαν χιλιάδες παιδιά και ενήλικους με παράλυση, έδωσαν την ώθηση για έναν «μεγάλο αγώνα» για την ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Αυτά είναι όλα τα πράγματα που ξέρω προσωπικά. Και το πιο σημαντικό που μπορώ να πω, είναι ότι δεν έχω δει ποτέ ένα παιδί με μόνιμη βλάβη από εμβόλιο.

                      Αυτό το μήνυμα θέλω να το ακούσετε

 

Το «αντι-εμβολιαστικό» κίνημα στο Διαδίκτυο.
Ένα από τα «αντι-εμβολιαστικά» επιχειρήματα του κινήματος είναι ότι τα εμβόλια είναι επικερδή για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Για την ανακάλυψη ενος νεου φαρμάκου ή εμβολίου εργάζονται και αμοίβονται για χρόνια μερικές δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (βιολόγοι, γιατροί, φαρμακοποιοί, χημικοί κ.α.) και επενδύονται αρκετά εκατομμύρια σε υλικοτεχνικές υποδομές απο τις εταιρίες που διεξάγουν την κάθε ερευνα. Είναι αυτονόητο ότι όταν μια τέτοια έρευνα εχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καλύπτει ενα θεραπευτικό κενό, μειώνει την νοσηρότητα και την θνησιμότητα, πληρεί τα προυποποθέσεις που έχει θέσει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και οι τοπικοί υγειονομικοί φορείς, το εμβόλιο ή το φάρμακο θα κυκλοφορήσει και η εταιρεία θα ανταμειφθεί για την παραγωγή του. Όπως κάθε εταιρεία που παράγει οτιδήποτε! Σκεφθήτε ότι οι κρατικοί φορείς υγείας, ακόμα και σε ενα χρεωμένο κράτος όπως το δικό μας, θεωρούν τόσο σημαντικό τον εμβολιασμό που εξακολουθούν να χορηγούν δωρεάν τα εμβόλια. Και αυτό συμβαίνει πρακτικά μόνο για τα εμβόλια και τα φάρμακα για τον καρκίνο, αν αυτό λέει κάτι… και μάλιστα την στιγμή που έχουν αυξήσει την συμμετοχή του ασθενή σε όλες πρακτικά τις θεραπευτικές κατηγορίες και έχουν καταστήσει υποχρεωτική την συνταγογράφηση των φθηνών γενόσημων φαρμάκων!

Επιπλέον υπάρχουν συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια είναι μια από τα μεγαλύτερες ιατρικές καινοτομίες της εποχής μας.

Μερικά από τα οφέλη των εμβολίων:

  • Το ποσοστό βακτηριακής μηνιγγίτιδας μειώθηκε κατά 55% στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν είσηχθη το εμβόλιο κατά του αιμόφιλου της γρίπης τύπου Β.(NEJM 364,21, Μάιος, 2011)
  • Η θνησιμότητα λόγω Ανεμευλογιάς μειώθηκε 88% συνολικά και 96% μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών (Παιδιατρική 128:2, Αύγουστος 2011)
  • Με την τρέχουσα πρακτική για ανοσοποίηση (εμβολιασμό) και την δημιουργία ασπίδας προστασίας έχουν σχεδόν εξαλειφθεί πολλές μολυσματικές ασθένειες με σοβαρή νοσηρότητα και θνησιμότητα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα.

Είναι σχεδόν ειρωνικό το γεγονός ότι ενώ οι εμβολιασμοί έχουν κάνει τόσα πολλά για τη δημόσια υγεία, υπάρχουν άνθρωποι που αμφισβητούν την χρησιμότητά τους! Ειδικά για τους ανώνυμους του διαδικτύου πιστεύω ότι γελάνε με αυτούς που τους πιστεύουν για να μην πω ότι ονειρεύονται σενάρια… καταστροφής!  Ξέρετε ποιός ειναι ο λόγος που το μικρό ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών που σας περιβΆλλουν δεν έχουν ακόμη νοσήσει; ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Όταν όμως αυτή η «προστατευτική ασπίδα» τρυπήσει οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για τα ανεμβολίαστα παιδιά.
Ο προληπτικός εμβολιασμός είναι και οικονομικά το πιο αποτελεσματικό μέτρο στη διάθεση του παιδιατρικού πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψιν το μακροπρόθεσμο όφελος που προσφέρουν σε σχέση με το κόστος τους.

 

Facebook