Η έκθεση στα αλλεργιογόνα από νωρίς , μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών

Η έκθεση στα αλλεργιογόνα από νωρίς , μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά 3 ετών που εκτέθηκαν σε αλλεργιογόνα από γάτες, ποντικούς και κατσαρίδες πριν την ηλικία του ενός έτους είχαν 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συριγμό, αλλεργίες και άσθμα, σε σχέση με παιδιά που ζούσαν σε σπίτια χωρίς τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.
Τα τρίχρονα παιδιά που δεν εμφάνιζαν συριγμό και αλλεργίες ζούσαν σε σπίτια με τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών βακτηρίων.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η συνδυασμένη έκθεση- σε υψηλά επίπεδα αλλεργιογόνων και υψηλή ποικιλία μικροβίων- συνδεόταν με μικρότερη εμφάνιση αλλεργιών και συριγμού.

Η νέα έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι το περιεχόμενο σε βακτήρια της οικιακής σκόνης στα σπίτια των πόλεων συνδέεται σημαντικά με αλλεργική νόσο σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει στα συγκεκριμένα σπίτια.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε 3 είδη αλλεργιογόνων-γάτες κατσαρίδες και ποντικούς- είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργιών, άσθματος και συριγμού στην ηλικία των 3 σε σύγκριση με όσους εκτέθηκαν σε μόνο ένα ή 2 από τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αιτία που η πρώιμη έκθεση στα βακτήρια μπορεί να είναι ωφέλιμη στα παιδιά είναι ασαφής. Ο μηχανισμός είναι άγνωστος επι του παρόντος αλλά εκτιμάται ότι τα υψηλά επίπεδα έκθεσης οδηγούν σε καλύτερα εκπαιδευμένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αναπτύσσεται στη νηπιακή ηλικία.

Φωτογραφία του χρήστη Παιδιατρικό Ιατρείο & Νεογνολογικό Ιατρείο: Δρ.Κατσαφάδου Αλεξάνδρα PhD,MSc.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook