Θεραπευτική ιππασία

Θεραπευτική ιππασία

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η θεραπευτική αξία της ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο, ήταν γνωστή στους Έλληνες από τον 5ο π.Χ αιώνα . Οι ιστορικοί αποδίδουν στον Ιπποκράτη τη φράση            

» Η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυες και τους κρατά σε καλή κατάσταση»

Το 1952, η Δανή LizHartel, χτυπημένη από πολιομυελίτιδα, με μερική παράλυση και στα δύο κάτω άκρα , κέρδισε το αργυρό μετάλλιο Ιππικής Δεξιοτεχνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι , ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία των πρώτων κέντρων θεραπευτικής ιππασίας σε Σκανδιναβία και Αγγλία.

Στην Ελλάδα η θεραπευτική ιππασία άρχισε να εφαρμόζεται το 1983, με πρωτοβουλία της AideenLewisστον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης και το 1992 συγκροτήθηκε ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας (ΣΘΙΕ) , με τεράστια συμβολή και δραστηριότητα  στο χώρο . Σήμερα , δημιουργούνται σταδιακά εξειδικευμένα κέντρα σε όλη την επικράτεια , με στόχο την εξάπλωση της θεραπευτικής – εκπαιδευτικής ιππασίας και στην περιφέρεια.

395655_2734140087125_1666012684_2460727_483593734_n

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ;

Βασίζεται σε εναλλακτικά προγράμματα αποκατάστασης , που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας , βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική , νοητική ή συναισθηματική υστέρηση αλλά και σε προγράμματα εκπαίδευσης υγιών παιδιών , χρησιμοποιώντας την μοναδική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ παιδιού και αλόγου.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

Αξιοποιώντας την κίνηση του αλόγου ως πανομοιότυπη με τον ανθρώπινο βηματισμό και ως ισχυρό κίνητρο , την ευφυΐα του και την ικανότητά του για επικοινωνία και επαφή με τον άνθρωπο, την ομαδικότητα και το παιχνίδι  , η θεραπευτική ιππασία έχει αποδεχτεί ότι δημιουργεί μοναδικά σωματικά , νοητικά , αισθητηριακά και ψυχολογικά οφέλη όπως:

-αύξηση της συμμετρίας και βελτίωση της ισορροπίας , της στάσης και του ελέγχου κεφαλής και κορμού

-μείωση της σπαστικότητας

-αύξηση του εύρους της κίνησης

– βελτίωση του συντονισμού και της κινητικότητας

-αύξηση της προσοχής , της οπτικοκινητικής ικανότητας και του προσανατολισμού

– βελτίωση της αντίληψης του σώματος , της εγρήγορσης , της κοινωνικότητας, της αυτοπεποίθησης και του αυτοσεβασμού

385161_2734144287230_1666012684_2460741_1894809937_n

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΟΣΟ ΕΝΑΣ ΚΑΛΠΑΣΜΟΣ

Ορισμένες από τις ασθένειες- καταστάσεις  για την αποκατάσταση των οποίων ενδείκνυται είναι:

·         εγκεφαλική παράλυση

·         δισχιδής ράχη

·         μυϊκή δυστροφία

·         βλάβες του νωτιαίου μυελού

·         σκλήρυνση κατά πλάκας

·         εγκεφαλικά επεισόδια

·         κακώσεις κεφαλής

·         πολιομυελίτιδα

·         τύφλωση

·         κώφωση

·         αρθρίτιδες

·         παραμορφώσεις άκρων

·         σύνδρομο Down

·         αυτισμός

·         προβλήματα συμπεριφοράς

·         διαταραχές μάθησης

·         εξαρτήσεις από αλκοόλ- ουσίες

·         σχιζοφρένεια

ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η θεραπευτική ιππασία είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μιας ομάδας ειδικά εκπαιδευμένων ατόμων . Στις ομάδες αυτές συμμετέχουν : ιατροί ( παιδίατροι-αναπτυξιολόγοι-παιδοψυχίατροι κ.α. ) , φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι , γυμναστές, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί, εκπαιδευτές ιππασίας , εθελοντές . Οι ομάδες αυτές εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν όσους το έχουν ανάγκη να καλπάσουν στο όνειρό τους, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, ενάντια σε κοινωνικούς στιγματισμούς.

IMGP2997

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Φυσικά , εκτός από τη μοναδική συνεισφορά της στην αποκατάσταση παθήσεων και στην εκπαίδευση , η θεραπευτική ιππασία έχει και αθλητικό χαρακτήρα . Όσοι το επιθυμούν , κατόπιν ειδικής προετοιμασίας μπορούν να λάβουν μέρος και να αγωνιστούν για διακρίσεις  σε αγώνες Ιππικής Δεξιοτεχνίας τόσο τοπικούς και εθνικούς όσο και παγκόσμιας εμβέλειας όπως οι Παραολυμπιακοί , SpecialOlympicsκ.α

ΧΤΗΜΑ-ΠΑΣΧΑ 2008-ΑΝΤΡΕΑΣ 056

Άρθρο από την Καμιζή Καλλιρρόη, ειδικευόμενη Παιδιατρικής – Νεογνολογικό τμήμα ΓΝΑ Αλεξάνδρα/ Εκπαιδεύτρια Θεραπευτικής Ιππασίας

 

Facebook