ΜΕΘΟΔΟΣ SONATAL ΣΕ ΕΜΒΡΥΑ, ΠΡΟΩΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΟΜΗΝΑ ΝΕΟΓΝΑ

ΜΕΘΟΔΟΣ SONATAL ΣΕ ΕΜΒΡΥΑ, ΠΡΟΩΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΟΜΗΝΑ ΝΕΟΓΝΑ

Σταυρούλα Γαβρίλη

Χρυσόστομος Γιαννάκος

Αριάδνη Μακίννον, Αναστάσιος Κλήνης,

ΜΕΝΝ Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Αθήνα 

Κέντρο Έρευνας Ανθώπινης Συμπεριφοράς, Αθήνα

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεογνολογίας 11-13 Μαιου 2012 ΑΘΗΝΑ

Εισαγωγή

Η Sonatal είναι ιατρική μέθοδος στηριζόμενη στη μουσική. Η μουσική έχει επιρροή ψυχολογική, αισθητική (συσχετισμός, συναισθήματα, εικονιστική προβολή), φυσιολογική (λειτουργική), δονητική (οι δονήσεις επιδρούν στα εμβρυϊκά κύτταρα και ενεργοποιούν πολλές βιοχημικές λειτουργίες). Όταν η έγκυος τραγουδάει, στο σώμα της υπάρχουν ψυχολογικές και φυσιολογικές αντιδράσεις, που βελτιώνουν την ομοιόσταση και την ψυχολογική της κατάσταση. Διαπιστώθηκε επίσης η εξάρτηση της εμβρυϊκής καρδιάς από την αισθητηριακή εισρροή.

Σκοποί

Βελτιστοποίηση της ανάπτυξης του εμβρύου, τόνωση της υγείας της εγκύου και προετοιμασία της εγκύου για τοκετό. Μορφωτική και λειτουργική ωριμότητα του εμβρύου.

Υλικοτεχνική υποστήριξη/Μέθοδος

Ειδική χρωματιστή ζώνη για εγκύους, κρουστά παιδικά μουσικά όργανα, φακός, υλικά για μουσικοψυχολογικές μελέτες και για κατασκευή ειδικών χαρτών. Διαγράμματα και τεστ Sonatal.

Η Sonatal είναι το αποτέλεσμα 30χρονης εμπειρίας, έρευνας και ανάπτυξης του Ρώσσου Καθηγητή Παιδιατρικής και Ψυχολογίας και μαέστρου Δρα Μ.Λαζάρεφ. Επιτρέπει τον έλεγχο των ζωτικών λειτουργιών του ενιαίου οργανισμού έγκυος-έμβρυο, μέσω της φωνητικής δραστηριότητας της εγκύου και συνοδεύεται με την αφή της κοιλιάς και σχετικές κινήσεις-ασκήσεις: αναπνευστικές, βιορυθμικές, κινητικές, απτικές, ομιλητικές, ασκήσεις στο νερό, που ακολουθούν τα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου.

Συμπεράσματα της εφαρμογής της ιατρικής μεθόδου.

Από το 1983 εφαρμόζεται η Sonatal σε κλινικές και ειδικά κέντρα στην Μόσχα, Ναμπερέζνι – Τσέλνι, Βλαδιβοστόκ, Χαμπάροβσκ κ.α. Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε στο Ναμπερέζνι-Τσέλνι για 15 χρόνια, σε 31.000 γυναίκες, έδειξε ότι τα ποσοστά θηλασμού στην ομάδα Sonatal, ήταν 84%, ενώ στην ομάδα ελέγχου 58%. Στον πρώτο χρόνο ζωής τους, τα παιδιά της ομάδας Sonatal, είχαν 4 φορές καλύτερη υγεία από τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου.

 

Facebook