Οδηγίες για την φροντίδα του νεογέννητου

Οδηγίες για την φροντίδα του νεογέννητου

Σωστή θέση ύπνου

Τα βρέφη κοιμούνται με την πλάτη σε σκληρή και επίπεδη επιφάνεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ,  δηλαδή πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα. Οποιδήποτε άλλη θέση αυξάνει τον κίνδυνο για το Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου. Επίσης το κρεβατάκι του μωρού να μην έχει  αντικείμενα, σφυνάκια,  παιχνιδάκια, μαξιλάρια, χαλαρά σκεπάσματα και μη στερεωμένα στα πόδια του κρεβατιού.

Κόψιμο νυχιών

Τα νύχια των νεογέννητων είναι πολύ λεπτά και συχνά κόβονται μόνα τους. Αν όμως το μωράό έχει μεγάλα νύχια και γρατζουνιέται πρέπει να τα κόψεται το συντομότερο.  Η δυσκολία των περισσότερων γονιών είναι ο φόβος μην κόψουν μαζί και το δαχτυλάκι του μωρού, γιατί τους είναι δύσκολο να ακινιτοποιήσουν το μωράκι. Είναι πιο εύκολο να  κόψετε τα νύχια κατά την διάρκεια του ύπνου.

Περιποίηση ομφαλού
Η καλη περιποίηση στον ομφαλό έχει  μεγάλη σημασία για την πρόληψη της ανάπτυξης μολύνσης. Κάθε φορά που αλλάζουμε πάνα ή μετά το μπάνιο  πρέπει να καθαρίζουμε καλά με οινόπνευμα 70% και αποστειρωμένη γάζα τον ομφαλό από πάνω και γύρω – γύρω. Η τοπική περιποίηση διαρκεί μέχρι να πέσει το κολόβωμα του ομφαλού και για 1-3 ημέρες μετά.
Προσοχή! Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, οίδημα, άσχημη μυρωδιά, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο.
Στην μπανιέρα μπορεί να μπει αφού πέσει το κολόβωμα.

Περιποίηση της μύτης

Η μύτη θα πρέπει να ξεβουλώνεται, εάν ακούσετε τυχόν ρουθούνισμα στο μωρό σας (κυρίως την ώρα που κοιμάται ή τρώει, γίνεται αντιληπτό). Αυτό γίνεται με αμπούλα φυσιολογικού ορού τοποθετώντας το μωρά στο πλάι και πιέζοντας την αμπούλα μέσα στο ρουθούνι και μετά γυρίζοντας στο άλλο πλάι και κάνοντας το ίδιο και από την άλλη πλευρά.

Ρουχαλάκια του μωρού
Τα ρούχα του μωρού  πρέπει να είναι άνετα, εύκολα στη χρήση και προτίμότερα είναι βαμβακερά ρουχαλάκια. Πλένονται με είδικα απορυπαντικά για βρέφη ή πράσινο σαπούνι και σιδερωνόνται για αποστείρωση.

Facebook