Παιδιά που ζουν με σκύλους έχουν χαμηλότερες πιθανότητες για άσθμα

Παιδιά που ζουν με σκύλους έχουν χαμηλότερες πιθανότητες για άσθμα

 Η Παιδίατρος  Κατσαφάδου Αλεξάνδρα, είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έιναι Εξειδικευθείσα στην Νεογνολογία και έχει εκπαιδευτεί στην Αναπτυξιολογία. Έπίσης έχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπούδες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Η Κα Κατσαφάδου Αλεξάνδρα είναι Παιδίατρος με μεγάλη κλινική εμπειρία. Έχει δουλέψει στα μεγαλύτερα Παιδιατρικά Νοσοκομεία και Μαιευτήρια-Μονάδες Εντατικής Νεογνών των Αθηνών.
Έρευνα σε ένα εκατομμύριο παιδιά στη Σουηδία έδειξε ότι όσα μεγάλωσαν με σκύλο στο σπίτι είχαν σχεδόν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα σε σχέση με όσα δεν εκτέθηκαν σε σκύλους.

Έκθεση σε σκύλους ή σε ζώα αγροκτημάτων στην παιδική ηλικία φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ενός παιδιού να εμφανίσει άσθμα, υπέδειξε νέα έρευνα.

Ερευνητές εστίασαν σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά στη Σουηδία. Ανακάλυψαν ότι όσα μεγάλωσαν με σκύλο στο σπίτι είχαν σχεδόν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα σε σχέση με όσα δεν εκτίθεντο σε σκύλους.

Η νέα έρευνα επιβεβαίωσε επίσης προηγούμενες που έδειξαν ότι παιδιά που μεγαλώνουν σε φάρμες έχουν χαμηλότερα ποσοστά άσθματος.

Η Dr. Sherry Farzan, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση στηρίζει την ‘’υπόθεση υγιεινής’’ στο ότι η έκθεση, νωρίς, των παιδιών σε μικρόβια μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην ανάπτυξη υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Tove Fall, του Uppsala University. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε αγρόκτημα μειώνεται ο κίνδυνος άσθματος κατά περίπου το ήμισυ. Θέλησαν να διαπιστώσουν αν η σχέση ίσχυε και για παιδιά που μεγάλωναν με σκύλους στο σπίτι.

Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν το πρώτο και έδειξαν επίσης ότι παιδιά που μεγάλωσαν με σκύλους στο σπίτι είχαν περίπου 15% λιγότερο άσθμα έναντι παιδιών που δεν μεγάλωσαν με παρέα σκύλων.

Δεν ήταν όλα τα ευρήματα θετικά όσον αφορά τους σκύλους στο σπίτι. Η ύπαρξη σκύλου συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο πνευμονίας και άλλες νόσους του κατώτερου αναπνευστικού σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η ερευνήτρια, Catarina Almqvist Malmros, του Karolinska Institute στη Σουηδία, τόνισε ότι το εύρημα αφορά μόνο παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα άσθμα ή αλλεργίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού JAMA Pediatrics.

Πηγή: Iatronet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook