Πόσα μικρόβια υπάρχουν στο στηθοσκόπιο;

Πόσα μικρόβια υπάρχουν στο στηθοσκόπιο;

  Η Παιδίατρος  Κατσαφάδου Αλεξάνδρα, είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έιναι Εξειδικευθείσα στην Νεογνολογία και έχει εκπαιδευτεί στην Αναπτυξιολογία. Έπίσης έχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπούδες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Η Κα Κατσαφάδου Αλεξάνδρα είναι Παιδίατρος με μεγάλη κλινική εμπειρία. Έχει δουλέψει στα μεγαλύτερα Παιδιατρικά Νοσοκομεία και Μαιευτήρια-Μονάδες Εντατικής Νεογνών των Αθηνών.
Περισσότερα μικρόβια βρίσκονται στο στηθοσκόπιο παρά στα χέρια των γιατρών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ανακάλυψε ότι το στηθοσκόπιο μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα βακτήρια σε σχέση με τα χέρια των γιατρών.

Στην έρευνα, γιατροί εξέτασαν 71 ασθενείς χρησιμοποιώντας αποστειρωμένα γάντια και στηθοσκόπια. Μετά από κάθε κλινική εξέταση, οι ερευνητές έλαβαν δείγμα από διάφορες περιοχές των χεριών των γιατρών και από στηθοσκόπια.
Το στρογγυλό μέρος του στηθοσκοπίου που τοποθετείται στο στήθος του ασθενή περιέχει περισσότερα βακτήρια από οποιαδήποτε περιοχή των χεριών των γιατρών, με εξαίρεση τις άκρες των δαχτύλων. Ενώ ο σωλήνας του στηθοσκοπίου ήταν πιο καθαρός από μικρόβια, αλλά παρόλα αυτά φιλοξενούσε κατά μέσον όρο περισσότερα μικρόβια από την παλάμη των γιατρών.
Δεν είναι όλα τα μικρόβια επιβλαβή, επομένως είναι πιθανό μέρος των μικροβίων στα στηθοσκόπια των γιατρών να ήταν σχετικά αβλαβή.
Ωστόσο οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την εξάπλωση του βακτηρίου MRSA, από το στηθοσκόπιο και τα χέρια των γιατρών. Φάνηκε πως μπορούσε να μεταφερθεί το 76% του χρόνου-μετά από μια κλινική εξέταση.
Ο ερευνητής, Dr. Yves Longtin, από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, δήλωσε ότι υπάρχουν οδηγίες σχετικά με το πότε και το πώς να πλένουν οι γιατροί τα χέρια τους. Ωστόσο δεν υπάρχουν οδηγίες για το πότε και πώς πρέπει να καθαρίζουν το στηθοσκόπιο.
Ο Longtin, ελπίζει πως τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους γιατρούς να είναι πιο προσεκτικοί στη συμπεριφορά τους σε κλινικό περιβάλλον, το που συνδέεται με την υγιεινή των χεριών και τη χρήση του στηθοσκοπίου.
Ειδικοί στις λοιμώξεις, που δεν έλαβαν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν πολύ-τουλάχιστον όχι ακόμα.
Ο Dr. William Schaffner, του Vanderbilt University, πιστεύει ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να διστάζουν να ρωτούν τον γιατρό τους αν έχει απολυμάνει το στηθοσκόπιο.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Mayo Clinic Proceedings.’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook